Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Ημέρα τής Ποίησης

.
...και Εαρινή Ισημερία.
Ποίηση - Άνοιξη - Ζωή. ή Άνοιξη - Ποίηση - Ζωή


. Αυτή την εποχή, αυτές τις μέρες, η ημέρα τής Ποίησης, μιά μέρα σαν όλες τις άλλες, να σηματοδοτήσει στην ζωή μας την Ποίηση· όχι μόνο την Μούσα, αλλά το Ποιείν, το Δημιουργείν, σε πεισματική κόντρα με την Αδράνεια, τον εφησυχασμό, την μιζέρια, τον, με πράξεις και παραλείψεις ευτελισμό τής Ζωής μας και την καταστροφή τού Κόσμου μας ( τόσο τού μεγάλου, τής Γής, αλλά κα τού μικρού τού Μέγα, μέσα μας ).

. Να ξυπνήσει μέσα μας η ανάγκη να φτιάξουμε αυτόν τον κόσμο που τον καταντήσαμε ...έτσι ! Που τον καταντήσαμε έτσι όλοι μας. Όλοι μας ! Με το δικό του μερίδιο ο καθένας !

. Η Μέρα τής Ποίησης να είναι η αρχή να γίνουμε Ποιητές, δηλαδή Δημιουργοί τής καθημερινότητάς μας. Κανέναν άλλο δεν έχουμε εξουσιοδοτήσει να φτιάξει την μέρα, τον μήνα μας, την ζωή μας. Έ ; Ή μήπως έχουμε αφήσει την ζωή μας στα χέρια άλλων, βολευτήκαμε και δεν καταλάβαμε πώς φτάσαμε ως εδώ ;

. Η μέρα σήμερα, κι όλες οι μέρες από δώ κι εμπρός, στούς Ποιητές τής Ζωής τους, στον καθένα μας !

" ... Γατί η Ποίηση αρχίζει από εκεί που την τελευταία λέξη δεν την έχει ο θάνατος. Είναι η λήξη μιάς ζωής και η έναρξη μιάς άλλης, που είναι η ίδια με την πρώτη αλλά που πάει πολύ βαθιά, ως το ακρότατο σημείο που μπόρεσε να ανιχνεύσει η ψυχή, στα σύνορα τών αντιθέτων, εκεί που ο Ήλιος κι ο Άδης αγγίζονται. Η ατελεύτητη πορεία πρός το φώς το Φυσικό που είναι ο Λόγος, και το φώς το Άκτιστο που είναι ο Θεός. Γι αυτό γράφω." ...


Κι ας τό έχω ξαναγράψει, είναι ένα πολύ αγαπημενο μου κείμενο τού Οδυσσέα Ελύτη και είχε ξανά την θέση του εδώ.

Υ.Γ. Και κάποιες περισσότερο ή, αν νομίζετε, και λιγότερο σχετικές παραπομπές για το Ποιείν επι τέλους : βλέμμα, Medium.gr, greek rider, radicaldesire, ωρε τι με λές, Έναρθρη Κραυγή, Homo Sapiens, θέλω να πώ

12 σχόλια:

ΒΑΣΩ είπε...

Mε την ευκαιρία αυτή ειδα ωραία αφιερώματα στην τηλεόραση. Στους εξαιρετικούς Ανδρέα Εμπειρίκο και Κ.Π. Καβάφη.Επίσης και στον Φερνάντο Πεσόα ο οποίος εγραψε οτι τούς ποιητές δεν μπορει να τούς καταλάβει και να τους αποτιμίσει η γενιά τους αλλά οι γενιές που ερχονται.
Καλημέρα.

Ιλάρια είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=xttvm2Dl0Ac

Γκιωνης είπε...

Καλώς την Βάσω !
. Ο Πεσόα τώρα τι θά 'λεγε ; Είναι ειδική περίπτωση ποιητή που δεν νοιαζόταν ή ίσως και να φοβόταν την αναγνώριση. Ή μπορεί και να μην τον έχω καταλάβει καλά.
. Είναι πάντως πολλοί ποιητές αυτοί που ευτύχησαν να τούς καταλάβει η γενηά τους και να πάρουν μιά θέση μεταξύ τών μεγάλων ή έστω τών καλών ποιητών, πρίν φύγουν αλλά και πρίν μεγαλώσουν πολύ και πάρουν τα ποιήματά τους και αυτοί την απόσταση από τις επόμενες γενηές.

Άιναφετς είπε...

Δεν είχα ποτέ καλή σχέση με την ποίηση...τώρα τελευταία κάτι έχει αλλάξει...σταμάτησα να ζωγραφίζω και άρχισα να διαβάζω και να απολαμβάνω την ποίηση...έχει ο καιρός γυρίσματα!
Εξαιρετικό το κείμενο του Ο.Ελύτη, ευχαριστούμε!

logia είπε...

ποίηση
ποιητής
ποιώ
δημιουργώ
δημιουργός
δημιούργημα

πιστεύεις οτι μπορούμε;

λέω να προσπαθήσουμε!

Γκιωνης είπε...

Aeval
. Λακεδαιμονίζειν, αλλά κι η Μουσική είναι ολόκληρη γλώσσα !

Γκιωνης είπε...

'Αιναφετς
. μην νομίζεις οτι εγώ έχω περισσότερο σχέση !
. " Θετική " κατεύθυνση γάρ !
. Αλλά κι από αυτήν την άποψη αν δείς την Ποίηση, όλο και κάποια σχέση έχει με το μυστήριο τών Μαθηματικών, με την αλήθεια τής Γεωμετρίας...

Γκιωνης είπε...

logia
. Χαθήκαμε λίγο !
. Ναί ! Πιστεύω οτι αξίζει η προσπάθεια να ξαναγίνουμε κοινωνία, να ξαναφτιάξουμε κοινωνικό ιστό, να ξαναγίνουμε λαός και όχι λίθοι και πλίνθοι στο χώμα ερριμμένοι !

ξωτικό είπε...

μόλις επέστρεψα και είδα το σχόλιό σου περί..Χατζή....!!!
δεν έφτασε μέχρι εκεί η χάρη μου !!
σ'ευχαριστώ για το χαμόγελο που μου χάρισες όμως !!

ελπίζω σε μια νέα αναγέννηση Γκιώνη μου αφού πιάσαμε πάτο (ελπίζω να μην έχει παρακάτω)
και τα μηνύματα απο εδώ μέσα αυτό δείχνουν....
ΖΩΗ-ΆΝΟΙΞΗ-ΠΟΊΗΣΗ !!!

Γκιωνης είπε...

ξωτικό
. Μόλις πρίν λίγα λεπτά ήρθε η επιβεβαίωση οτι δημοσιεύτηκε το σχόλιό μου για Χατζή, και κατάλαβα οτι γύρισες !
. μάς έλειψες, αλλά μπράβο που άντεξες δέκα μέρες τώρα να μην ανοίξεις το ιστολόγιό σου....
. Όσο για το " πιάσαμε πάτο " φοβάμαι οτι πάρα πάρα πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη τίποτε. Κι εννοώ, να καταλάβουν στοιχειωδώς τον μηχανισμό που παράγει αυτήν ή αυτές τις κρίσεις, τον τρόπο λειτουργίας του και τα αίτια.
. Πού να τούς ζητήσεις να αλλάξουν τρόπο σκέψης, δουλειάς, Ζωής. Σσσσσσστ ! ! !. Κοιμούνται ακόμη.

Αλλά, ρε, ήρθε η ώρα τής Ποίησης με την Άνοιξηηηηηη ! ! ! Κι όποιος θέλει άς ανοίξει τον δρόμο του στο χώρο του, κι ας σμίξουν κάποια στιγμή οι δρόμοι κι οι τόποι μας.....

Καλώς ήρθες.

ritsmas είπε...

Πέρσι, σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ και μικρή ομάδα φιλων της ποιήσης ( Παντελής Μπουκάλας, Γιώργος Δουατζής και Ρίτσα Μασούρα) είχαμε οργανώσει διήμερο συνέδριο για την Ποίηση. Πήγε εξαιρετικά. Και το πιο εντυπωσιακό ήταν ότι ειχαμε προσέλευση νεολαίας και ανθρώπων που δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Αν πάτε στα βίντεο μου στο φέισμπουκ, μπορείτε να δειτε ενα βίντεο ( μισο είναι, αλλα δεν εχει σημασια) με την ομιλία μου.
Η ποίηση παραμένει διέξοδος ζωής
καλημέρα σας...

Γκιωνης είπε...

. ritsmas
καλώς ήρθες. πιό σημαντικό από την ποίηση είναι δημιουργία.
. Και αυτή την εποχή ειναι η Πρώτη Προτεραιότητα ! Όλων ! ! !

ShareThis