Τρίτη 30 Μαρτίου 2010

κοινωνία θεατών.

.
. Μιά αδέσποτη βόμβα. Που τοποθέτησαν είτε η λ ί θ ι ο ι που παίζουν τούς "επαναστάτες", είτε χειραγωγούμενοι προβοκάτορες με σκοπούς άγνωστους.
. Ένας αθώος νεκρός, 15 χρονών ( σαν τον Αλέξη έτσι "επαναστάτες" ; κι ακόμη πιό αθώος... ), μία αθώα, τυφλή από τα 11 της και για όλη πιά την ζωή της, από την ίδια βόμβα. Δύο αδέρφια.
. Μιά μάνα, για την οποία δεν έχω λόγια να γράψω τίποτε. Και κανείς ηλίθιος "κοινωνικός επαναστάτης" δεν μπορεί να τής εξηγήσει τίποτε.
. Και μιά κοινωνία...( κοινωνία τρόπος τού λέγειν )...


. Και από το άρθρο τού Λουκά Βελιδάκη στο tvx που ακολουθεί, επισημαίνω :
. "...Μία διχασμένη, αδιάφορη και σε κρίση κοινωνία. Με ανθρώπους που έχουν απεμπολήσει το δικαίωμα του πολίτη, που πιτσιλίζουν αλλήλους με τα λασπόνερα της διαφθοράς, που ασπάζονται το δόγμα «ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν», βουτηγμένοι στην αγένεια του απόκοσμου ατομοκεντρισμού τους- νταήδες της πεντάρας, κοινωνικά απροσάρμοστους, πνευματικά λίγους."
. Διαβάστε όλο το άρθρο :
" Ζούμε σε μία χώρα που ποτέ δεν πρόκειται να ισχύσει η φράση «τα είδαμε όλα»- μία χώρα που βιώνει περισσότερο χάος από όσο μπορεί να καταναλώσει. Μία βαθιά άρρωστη χώρα, που αφειδώλευτα προσφέρει μαύρες ειδήσεις, χωμένη στο καβούκι της- χώρα σε κρίση.

Εκεί όπου οι βόμβες ενίοτε σκοτώνουν της Γης τους κολασμένους και όχι μόνο... τους κάδους απορριμμάτων. 15χρονος αφγανός πρόσφυγας νεκρός. Η αδερφή του, 11 ετών, τυφλή. Η μάνα τους, ρακοσυλλέκτης σε μία διεφθαρμένη δυτική χώρα, είδε τα παιδιά της να ματώνουν στην Αθήνα και όχι στο Αφγανιστάν- απ’ όπου έφυγε για να τα προστατεύσει από τις βόμβες.

Μία βαθιά αρρωστημένη κοινωνία από τα πάνω ως τα κάτω, έχει μάθει να ανέχεται, να κουκουλώνει, να χώνεται στη λήθη, να αποχαλινώνεται με την ατιμωρησία και στο τέλος να αποχαυνώνεται με πολιτικαντισμούς και (ιδεολογικές…) μπούρδες.

Πέθανε ένας 15χρονος κολασμένος γιατί ήταν δίπλα μας και δεν τον βλέπαμε, διαμελίστηκε το κορμί του γιατί κάποιοι κτήνη έβαλαν βόμβα. Διότι ως κοινωνία ξεπεράσαμε τον πάτο, ξύνουμε την επιφάνεια για να βουτήξουμε πιο βαθιά στο βόρβορο.

Όσο κι αν μοιάζει ως αδόκητος χαμός, ήταν προσχεδιασμένος από τα πράγματα. Το σκηνικό στήθηκε σε μία περιοχή σε παρακμή, ένα γκέτο μοντέρνων αθλίων, μία ζώνη εγκληματικότητας (πασίγνωστη σε όλους) κάτω από τη μύτη της ΕΛ.ΑΣ.

Είχε ως θύματα ζωντανούς- νεκρούς, που από νωρίς τους σκότωσαν την αξιοπρέπεια, τους απαγόρευσαν να είναι άνθρωποι- και έτσι αναζητούσαν μοίρα και τροφή στα απορρίμματα μίας αφιλόξενης πόλης. Και ως θύτες ανεγκέφαλους που παίζουν με βόμβες επικαλούμενοι ιδεολογίες (από όποια ακραία απόχρωση ή αφετηρία), φαιές «επαναστάσεις», «πολιτικά» παραληρήματα- με αλαζονική βεβαιότητα για το «ασφαλές» της δράσης τους, σχετική σιγουριά της ατιμωρησίας και της κοινωνικής ανοχής/αδιαφορίας.

Σε δεύτερο (και αβανταδόρικο) ρόλο, πολιτικάντηδες ανίκανους, αμετροεπείς, καρικατούρες, που παίζουν θέατρο εκφράζοντας αποτροπιασμό- που δηλώνουν ότι δεν θα ανεχθούν (αυτά που έχουν ήδη συμβεί…). Που ενώ έχουν τόσα συμβάντα ως παραδείγματα δράσης, βρίσκουν «λύση» στην επικοινωνιακή τακτική και στο θέαμα. Ένας πολιτικός κόσμος που αντί να δει το πρόβλημα, απαντά με υποσχετικά κλισέ, ψηφοθηρεί, κολλάει στο δέντρο του «εγώ», χάνοντας τη μεγάλη εικόνα: το δάσος με τους ανθρώπους που κάποια μαύρη μοίρα έκανε πρόσφυγες.

Σε ρόλο κράχτη, τους δημοσιογράφους- άκριτους παπαγαλίζοντες: από τα τσιράκια της Ασφάλειας μέχρι αυτούς που ανακυκλώνουν κάθε τρομοκρατική-«ιδεολογική» παραζάλη για να πουλήσουν, να δημιουργήσουν κλίμα και να καλλιεργήσουν το έδαφος για… ατέρμονη κουβέντα και μόνο.

Και για θεατές, μία διχασμένη, αδιάφορη και σε κρίση κοινωνία. Με ανθρώπους που έχουν απεμπολήσει το δικαίωμα του πολίτη, που πιτσιλίζουν αλλήλους με τα λασπόνερα της διαφθοράς, που ασπάζονται το δόγμα «ζήσε και άσε τους άλλους να πεθάνουν», βουτηγμένοι στην αγένεια του απόκοσμου ατομοκεντρισμού τους- νταήδες της πεντάρας, κοινωνικά απροσάρμοστους, πνευματικά λίγους. Και πάντα με άποψη (εννοείται με ιδεολογικό επίχρισμα!) και μίσος για όσα δεν καταλαβαίνουν.

Αυτό είναι και μόνο. Όλα τα άλλα ανήκουν στη σφαίρα της ντροπής. Και όποιος έχει έστω ψήγματα ανθρωπιάς μέσα του καλό θα ήταν να βουρκώσει για αυτό τον τόσο τραγικό θάνατο.

ΥΓ: Ζούμε άραγε τους τελευταίους σπασμούς του κτήνους; Η λογική απαντά θετικά. Η παράλογη Ελλάδα μας δίνει το δικαίωμα να φοβόμαστε και για άλλα, χειρότερα. "

Το κείμενο από το tvx
Το έργο ζωγραφικής είναι τού Κώστα Λαχά.

Υ.Γ. Και βέβαια δεν χρειαζόταν να υπάρχει ένα θύμα, για να αποδειχθεί πόσο ηλίθιο είναι να βάζεις βόμβα στην ...πλουτοκρατία και μετά να ειδοποιείς την Αστυνομία να την μαζέψει ! ! !

16 σχόλια:

Μαριανα είπε...

Οι ηλίθιοι όπως πάντα που παίρνουν φασιστικές αποφάσεις. Να λογοδοτήσουν τώρα αυτοί οι ανώνυμοι τρομοκράτες!
Φτάνει πια με τα παιδιαρίσματα, έπρεπε να πληρώσουν με το αίμα τους αθώα παιδιά...

Thalassenia είπε...

Ελάχιστος φόρος τιμής, να διαβάσω το άρθο.
Ελάχιστη αίσθηση ευθύνης, να πω ντρέπομαι.
Ελάχιστος σεβασμός στη μάνα, να την αναλογιστώ για λίγο.

Και μετά;
Ας αλληλοευχηθούμε Καλή Ανάσταση...


Τα πράγματα φωνάζουν και εμείς κωφεύουμε.

ξωτικό είπε...

Μία βαθιά αρρωστημένη κοινωνία από τα πάνω ως τα κάτω, έχει μάθει να ανέχεται, να κουκουλώνει, να χώνεται στη λήθη, να αποχαλινώνεται με την ατιμωρησία και στο τέλος να αποχαυνώνεται με πολιτικαντισμούς και (ιδεολογικές…) μπούρδες.

!!!!!!!!!!!!
δεν έχω να προσθέσω .....

logia είπε...

τι έχουμε πάθει;
τι έγινε ο άνθρωπος;
μήπως επιστρέφουμε σιγά-σιγά στη λίθινη εποχή;
μήπως η ζωή είναι ένας κύκλος και μεις τώρα βρισκόμαστε στη χειρότερη στροφή;
ζούμε σε έναν εφιάλτη που γίνεται ολοένα και χειρότερος και είναι στιγμές σαν αυτή, που χάνω εντελώς τη δύναμή μου, την αισιοδοξία μου και νιώθω πως τίποτα δεν πρόκειται να μας επαναφέρει στη διάσταση "άνθρωπος"

ξωτικό είπε...

Γκιωνάκο καλή ανάσταση στις ελπίδες και την αισιοδοξία μας !!

Γκιωνης είπε...

. Για λίγες μέρες, και για αδιευκρίνιστους λόγους, που ίσως όλοι ξέρουν, ( από την βόμβα, τα spreads, την γενικώτερη κατάσταση ακόμη και από την ...Άνοιξη που, τί θέλει και μπλέκεται στα πόδια μας και μάς αναστατώνει ; ), ήμουν σε αγρανάπαυση και σχεδόν ούτε διάβαζα ιστολόγια άλλων αλλά ούτε και μπορούσα να απαντήσω στο δικό μου.
. Σάς ζητώ συγνώμη γι αυτό...
. Με έβγαλε από αυτό τον λήθαργο το φασαριόζικο, σκανδαλιάρικο και ταυτόχρονα ευγενικό και διορατικό ξωτικό ! Λοιπόν εδώ είμαστε !

Μαριάνα.
. ούτε τα παιδιά τούς νοιάζουν όπως και δεν νοιάζουν στούς περισσότερους από μάς ! Ναί και από μάς όλους τούς άλλους. Άλλος ένας αριθμός, άλλο ένα γεγονός για την ...αρχειοθήκη τής Λήθης ! ! !

Thalassenia
. Αλήθεια είμαστε κουφοί ! Γιά λίγο κάποιοι ήχοι φτάνουν στ' αυτιά μας ίσα ίσα για να αλλάξουμε πλευρό στον ηλίθια μακάριο ύπνο μας....

Ξωτικό
. Ποιός μπορεί πιά να προσθέσει έστω μία λέξη ; Όλα έχουν ειπωθεί. Και το χειρότερο είναι αυτό ακριβώς. Πολλοί βλέπουμε το κακό όχι απλά να πλησιάζει, αλλά να είναι πλέον μέσα στα τείχη !
Δεν υπάρχει χρόνος να σώσουμε ούτε τον πολιτισμό και τα μνημεία του,ούτε τις περιουσίες μας, ούτε τον εαυτό μας, ούτε τα παιδιά μας.
. Μόνη λύση να βρεθούμε λίγοι εδώ, άλλοι λίγοι εκεί, άλλοι λίγοι πιό πέρα και με όση περισσότερη ψυχραιμία αλλά και με όλη την λύσσα που μπορούμε ή να νικήσουμε, ή ... έτσι κι αλλοιώς, καλύτερα με το σπαθί στο χέρι, παρά καθιστοί στον καναπέ να βλέπουμε στην τηλεόραση το χαμό μέχρι να μπεί στο σπίτι μας.
( Μού βγήκε πάλι η απόγνωση, πάλι συγνώμην παιδιά ).

Logia μου, σοφή μου κι αγωνίστρια logia
. Πρίν Αναστηθούμε ΠΡΕΠΕΙ να σταυρωθούμε. Κι αυτήν την στιγμή, απλά κουβαλάμε το Σταυρό στην πορεία για το Γολγοθά. η Σταύρωση αργεί ακόμη, έχει κι άλλο μαρτύριο. Και το χειρότερο από αυτά τα μαρτύρια, είναι ο αναίτια συνεχιζόμενος ευδαιμονισμός και εφησυχασμός τών περισσοτέρων γύρω μας ! Ακόμη και η γκρίνια γύρω από μέτρα κλπ, δείχνει οτι εξακολουθούν και μένουν μόνο στην επιφάνεια τών πραγμάτων και δεν έχουν καταλάβει τίποτε από ότι γίνεται πιό κάτω. Σε τι κατάσταση είναι τα θεμέλια τής κοινής μας πολυκατοικίας.

. Παρ' όλα αυτά, με βαθειά αγάπη για όλες σας :

" Καλή Ανάσταση στις Ελπίδες μας και την αισιοδοξία μας ! ! "

Ανώνυμος είπε...

Mια καληνύχτα ν΄αφήσω μόνο, για όλους και για όλα μας και ευχές για ένα ήρεμο αληθινά καλό σαββατοκύριακο :)

Γκιωνης είπε...

ΦΟΡΑΔΑ ΣΤ΄ ΑΛΩΝΙ
. Καλημέρα, ευχαριστώ για την επίσκεψη και καλό Σαββατοκύριακο !
. Κα ακόμη πιό καλή βδομάδα, δημιουργική και όσο πιό παραγωγική !

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΩ Η ΓΚΟΥΓΚΛ ΜΟΥ ΚΑΤΆΡΓΗΣΕ ΤΟ ΜΠΛΟΓΚ nafplios2009.blogspot.com
ΕΤΣΙ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΉΣΩ ΕΝΑ ΝΕΟ .ΕΙΝΑΙ ΤΟ http://nafpliotis.wordpress.com/
ΠΙΣΤΕΎΩ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕ ΒΟΕΙΘΗΣΕΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΜΠΩ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΑ ΣΑΣ ΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥ
ΜΠΛΟΓΚ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΑΣ.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
ΝΑΥΠΛΙΟΣ

logia είπε...

πού είσαι Γκιώνη;
όλα καλά;

ξωτικό είπε...

εεεεεπ τι έχουμε εδώ;;;;;;
Δεν είναι να λείψω και πλακώνουνε μαυρίλες !!! (έκανα σκονάκι χιχι)
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑΑΑΑΑΑΑ !!!!!
Με υγεία !!!
Με το κεφάλι ψηλά
Με αισιοδοξία και καλούς φίλους !!!!

Γκιωνης είπε...

ξωτικό
. Ε μα ανοίγω και ξανανοίγω και βγαίνουν εκείες οι ...τριχωτές στρουθοκάμηλοι και με κοιτούν ανέκφραστα ! ! !
. Πώς να μην ψυχοπλακώνομαι ;
. Κι ύστερα, όλοι πηγαίνουν εκδρομές στην πατρίδα μου και μόνο εγώ είμαι κολλημένος εδώ !

. Τώρα ξεκόλλησα πάντως ! Τελείωσε η blue περίοδος, και όλα καλά !

. Ευχαριστώ για τις ευχές και για όλα ! ! !

ξωτικό είπε...

Nάτα μαααααααας τώρα μας φταίνε οι στρουθοκαμηλίτσες;;;;; για να μαζευτούμε λίγοοοοοο
αααααμ έτσι πές οτι σ'έφαγε το μαράζι να μην το πώ ζήλια άντε...
είσαι απ'το πήλιο καλέεε;;;
Λοιπόν βούρ για την τυρκουάζ περίοδο (όοοοοολοι μαζί μια βουτιά στα παγωμένα νερά να.....ξυπνήσουμεεεεεεε)
χαχα καλό βράδυ !!

Ανώνυμος είπε...

Μα που στο καλό κρύφτηκες τόσες μέρες;
Όλα καλά;

Γκιωνης είπε...

. μια πρόχειρη ερμηνεία τής μικρής απουσίας από τις αναρτήσεις είναι σε ένα σχόλιο εδώ :
http://1klik-aristera.blogspot.com/2010/04/lexotanil.html

Σε ευχαριστώ πολύ !

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν μετά τη μούγγα μου δυό μέρες τώρα και την προβοκάτσια :) να κλείσω μέχρι και στα σχόλια, κάνω μια γύρα και χτυπάω πόρτες για να πω απλά ...καλησπέρα και καλό και ήρεμο σκ.
Το χρωστάω σε μερικούς.
Σ΄όλους αυτούς που με βοήθησαν διαβάζοντάς τους αυτές τις δύο μέρες, να κρατήσω το στόμα μου κλειστό.
Nα ΄σαι καλά....

ShareThis