Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

10 - 12 - 1979. Νόμπελ στον Οδυσσέα Ελύτη

.

. “ ...Μιάν τέτοια, διεισδυτική και συνάμα μεταμορφωτική, επέμβαση μέσα στην πραγματικότητα επιχείρησε, πιστεύω, ανέκαθεν και κάθε υψηλή Ποίηση.

. Όχι να αρκείται στο ""νύν έχον" αλλά να επεκταθεί στο "δυνατόν γενέσθαι". Κάτι που, είναι η αλήθεια, δεν εκτιμήθηκε πάντοτε. Ίσως γιατί οι ομαδικές νευρώσεις δεν το επέτρεψαν. Ίσως γιατί ο ωφελιμισμός δεν άφησε τα μάτια τών αθρώπων ανοιχτά όσο χρειάζεται.
. Η ομορφιά και το φώς συνέβη να εκληφθούν άκαιρα ή ανώδυνα. Και όμως. Η διεργασία που απαιτείται για να φτάσει κανείς στο σχήμα τού Αγγέλου είναι, πιστεύω, πιό επώδυνη από την άλλη, που εκμαιεύει όλων τών λογιών τούς Δαιμόνους... ”


".... Τότε όμως η Ποίηση ; Τι αντιπροσωπεύει μέσα σε μια τέτοια κοινωνία ; Απαντώ : τον μόνο χώρο όπου η δύναμη τού αριθμού δεν έχει πέραση. Και ακριβώς, η εφετεινή απόφασή σας να τιμήσετε στο πρόσωπό μου την ποίηση μιάς μικρής χώρας δείχνει σε πόσο αρμονική ανταπόκριση βρίσκεστε με την χαριστική αντίληψη τής τέχνης, την αντίληψη ότι η τέχνη είναι η μόνη εναπομένουσα πολέμιος τής ισχύος που κατήντησε να έχει στους καιρούς μας η ποσοτική αποτίμηση τών αξιών..."


Αποσπάσματα τής ομιλίας του στην Ακαδημία τής Στοκχόλμης.

15 σχόλια:

logia είπε...

α μπράβο που το θυμήθηκες!!!!

δεν πρέπει να αφήνουμε να σβήνονται από τη μνήμη τέτοιες στιγμές...

Γκιωνης είπε...

. Η αλήθεια είναι οτι ξεχάστηκα την ημέρα τής αναγγελίας που ήταν κάπου στον Οκτώβριο, και έτσι χρησιμοποίησα την ημέρα τής απονομής τού βραβείου στην Σουηδική Ακαδημία !
. Χάρηκα με αυτό το αθώο τρύκ, και έτσι ξεχνάω το Νόμπελ Ειρήνης στον Ομπάμα...

ξωτικό είπε...

καλώς σε βρίσκω με αφορμή το σχόλιό σου στην Νέλλη. Έχεις απόλυτο δίκιο.
εγώ το έβαλα στο πλάϊ αλλά μήπως να συμφωνήσουμε όσο γίνεται πιο πολύ να το βάλουμε για δυό μέρες σαν ανάρτησή μας;
πρόλαβα να δω και την προηγούμενη ανάρτησή σου και μου άρεσε πολύ .
θα ξαναπεράσω το βραδάκι και θα το προτείνω και στους άλλους.
σ'ευχαριστώ για το ξύπνημα !!!

Γκιωνης είπε...

. Καλώς βρισκόμαστε εδώ. Στο ίδιο δάσος, την ίδια γειτονιά είμαστε που βγάζουμε τούς λογισμούς μας βόλτα.
. Εγώ περνούσα από τα μέρη σου και τώρα θυμάμαι με ...τρυφερότητα την "τρυφερότητα τής πέτρας" αλλά δεν είχα να πώ κάτι παραπάνω στην ομορφιά τών φωτογραφιών σου.
. Για το θέμα μας τώρα, νομίζω πως ό τι κάνουμε, πρέπει να το κάνουμε όλοι μαζί. Για παράδειγμα :
1 ) να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας ένας, ένας ( ή μάλλον στη logia κατ' αρχήν και μετά με τούς όποιους "δικούς μας" ), και να βρούμε, να εφεύρουμε κι άλλους τρόπους ενεργειών,
2 ) άσχετα από την αναδημοσίευση που ήδη έκανες και ταυτόχρονη παραπομπή στην logia, να καθορίσουμε μία μέρα, όποια μέρα που θα αναρτήσουμε ταυτόχρονα την ματιά μας ο καθε ένας για το συγκεκριμένο ζήτημα. Κι ας αφήσουμε αυτήν την ανάρτηση εκεί για δύο, τρείς όσες μέρες μπορούμε.
3 ) Να την στείλουμε στο Fb και σε όσους FBφίλους αλλά και "Παρακολουθητές" τού blog μας.

. 'Oλα αυτά όμως, νομίζω οτι πρέπει οπωσδήποτε να μπεί ένα όριο μέσα στο οποίο πρέπει να αποφασιστούν, και όχι παραπάνω από 4 - 5 μέρες ! Έρχονται γιορτές και οι περισσότεροι θα βυθιστούν στα μελομακάρονα και το Gummy bear !

ξωτικό είπε...

Το έχω ήδη γράψει στην Νέλλη
(μάλλον είναι στην πρόβα )θα την πάρω και τηλ
γιατί πιθανώς να θέλει να περάσει ένα μικρό διάστημα μήπως απαντήσουν.
Οπωσδήποτε όλοι ταυτόχρονα σκεφτόμουν κι εγώ αλλά την ίδια ανάρτηση ακριβώς.
(Τι είναι το Fb ; μη γελάσεις είμαι ασχετούλι )

Γκιωνης είπε...

. κι εγώ άσχετος είμαι ( ως Γκιώνης, όπως κι εσύ ως ξωτικό ! ), αλλά έτσι βλέπω να συντομογραφούν ( ! ) το Facebook...
. έστειλα κι εγώ λίγο αναδιαμορφωμένες τις παραπάνω προτάσεις στην logia σαν δεύτερο ερέθισμα για όλους, αλλά δεν έχουν ανεβεί ακόμη.

ξωτικό είπε...

Αα κατάλαβα ,δεν το παίζω αυτό το παιχνίδι .εν αναμονή λοιπόν !

fractal είπε...

A... Ti εκπληκτική παρέα τσάκωσα εδώ?
LOGIA, ΞΩΤΙΚΟ και ένα άγνωστο μα πολύ γνωστό κύριο, που τρέφεται με παξιμάδια από φεγγάρι τις νύχτες που αστράφτουν Ανατολή..
{Αχ εκείνες οι άυπνες νύχτες που εισβάλουν από το παράθυρό μου, ίδιοι βασανιστές, με τα εργαλεία της φρίκης κρεμμασμένα άστρα από τον ουρανό, εκεί κάτω στο μικρό μου Νησάκι...}
Και ακόμα αυτός ο άγνωστος κύριος που θα ήθελα πολύ να τον γνωρίσω μου μίλησε για τον ποιητή του Αιγαίου μου, που είδε "Το αρχιτεκτόνημα της κορυφής του λόφου να κατεβαίνει στο καμπαναριό της
εκκλησίας"
Κύριε Γκιώνη..Το fractal που σας ακούει αποχαυνομένο τις διάφανες εκείνες νύχτες του καλοκαιριού, σας υποβάλει τα σέβη του...

ξωτικό είπε...

Σου άφησα ένα σχόλιο στην ανάρτηση αγώνας.

ξωτικό είπε...

Η Νέλλη όπως είδες συμφωνεί.Να προτείνουμε σε όλους το Σάββατο ;; και για να μην το κάνουμε δύσκολο λέω να ανεβάσουμε ακριβώς την ανάρτησή της όπως είναι.να χτυπάει και στο μάτι αμέσως !

logia είπε...

Παιδιά συμφωνώ ό,τι κι αν κάνετε, αρκεί να γίνει γνωστό το θέμα ευρέως και ίσως φτάσει και σε κανέναν δημοσιογράφο και δώσει παραπάνω διάσταση στο θέμα
Σας ευχαριστώ πολύ

ξωτικό είπε...

έχω στείλλει στους δικούς μου αυτό το κειμενάκι:
Πρός όλους τους φίλους και φίλες :
διαβάστε τα τελευταία σχόλια στης Νέλλης .μετά απο προτροπή του Γκιώνη σκεφτήκαμε ως μια κίνηση πίεσης (αντί να μένουμε στα λόγια)
να ανεβάσουμε όλοι όσοι συμφωνούν την ανάρτηση της
Νέλλης, ίσως απο αύριο και μέχρι και την Δευτέρα τουλάχιστον.
Κάθε άλλη σκέψη ευπρόσδεκτη.
ευχαριστώ.

Γκιωνης είπε...

. Καλημέρα σε όλους !

. Θα προτιμούσα κάθε ένας να ανέβαζε μιά δική του ανάρτηση. Έτσι θα ήταν ελεύθερος να βάλει την δική του οπτική γωνία,το δικό του χιούμορ, την δική του Οργή.

. Παρ' όλα αυτά θα προσπαθήσω να κάνω ένα πιό σύντομο κείμενομε παραπομπές στις δύο σχετικές αναρτήσεις τής logia, που μπορεί να είναι η βάση όπου θα στηριχτούν όσοι δεν έχουν χρόνο να αρχίσουν μιά δική τους ανάρτηση. Θα το στείλω στην logia και στο "ξωτικό" πρίν για να το δούν και το εγκρίνουν-συμπληρώσουν-ανατρέψουν μέχρι το βράδυ. Από εκεί μπορεί να δημοσιευθεί ως τελικό βασικό κείμενο και ας το πάρει ο καθένας να το χρησιμοποιήσει με τον δικό του τρόπο.

. Προτείνω η ημέρα τής κοινής ανάρτησης-διαμαρτυρίας-πρόσκλησης-για-επίλυση, να είναι η Κυριακή, για να προλάβουμε να ενημερώσουμε περισσότερο κόσμο. Αυτό είναι που πρέπει να γίνει η κύριά μας δουλειά για τις επόμενες ώρες ! ! !

. Να ενημερώσουμε ΟΛΟΥΣ όσους ξέρουμε ( ιστολόγους, φίλους στο Facebook, δημοσιογράφους, πολιτικούς ) για το θέμα και για την "Ημέρα Κοινής Ανάρτησης"....

. Δεν έχω ιδέα από twitter και άλλους τέτοιους τρόπους ενημέρωσης - κινητοποίησης. Όποιος ξέρει, μπορεί και θέλει, άς ξεκινήσει την ενημέρωση και για τα δύο ζητήματα : το γεγονός αυτό καθαυτό, και την Ημέρα Κοινής Ανάρτησης...

Γκιωνης είπε...

. πέρα από όλλα τα άλλα, δεν είναι όμορφο ( δεν βρίσκω άλλη λέξη ) που ξεκινά όλη αυτή η αναστάτωση από δύο ...άσχετες αναρτήσεις που η μιά είναι ενός ...ξωτικού που λέει για μια βόλτα στη γειτονιά τού Σύμπαντος και άλλη μιά ενός γκιώνη που ήθελε απλά να μάς θυμίσει το Νόμπελ τού Ελύτη ;

Γκιωνης είπε...

fractal
καλώς ήρθες στην παρέα μας !
. Ο χαρακτηρισμός σου μάλλον θα ‘ναι από τώρα, μιά από τις φράσεις που θα στοιχειώνουν την εικόνα τού γκιώνη ! σε ευχαριστώ πολύ
. Και να ξέρεις οτι κι εγώ για καιρό θυμόμουν το τόσο μεγαλόψυχο “ Αν αγαπώ τις πατρίδες των άλλων, είναι γιατί σε αυτές ζουν οι άνθρωποί τους......” και την παλαιότερη εικόνα τού ζωντανού που έσερνε το κλαδί όπου κάποτε ήταν δεμένο…

. Τώρα όμως το θέμα μας είναι το Γυμνάσιο τής Φιλαδέλφειας. Πρέπει να δημοσιοποιήσουμε την α-νόητη αυτή αντιμετώπιση τής κρίσης τών εκπαιδευτικών από κάποιους ανίκανους υπαλλήλους που κρύβονται πίσω από τα γραφεία τους και τις κατά το δοκούν ερμηνείες τών Νόμων και Διατάξεων μέχρι να διαστρέψουν πλήρως τον λόγο που συντάχθηκαν και που ψηφίστηκαν αυτοί οι νόμοι.

ShareThis